2015 Conference Agenda*

CHART YOUR COURSE, HERE'S A LIST OF ALL THE VALUE-ADDED COMPONENTS.

Wednesday, February 18th, 2015

8:00 am - 8:30 am	20	PECICIPATION		
	30min	REGISTRATION		
8:00 am - 12:00 pm	4hrs	ISA CERTIFIED ARBORIST EXAM		
8:30 am - 8:45 am	15min	OPENING CEREMONIES Conference Welcome: John Ransom, ISA Ontario Chapter President		
8:45 am - 10:15 am	1hr, 30min	KEYNOTE SPEECH Killing Trees with Kindness: How We Enable Trees to Their Eventual Demise Dr. Linda Chalker-Scott, Washington State University		
10:15 am - 10:45 am	30min	TRADESHOW AND REFRESHMENT BREAK		
10:45 am - 12:00 pm	1hr, 15 min	Evaluating Information - How To Find Out What Works, What Doesn't, & Why Dr. Linda Chalker-Scott, Washington State University		
12:00 pm - 1:00 pm	1hr	TRADESHOW AND LUNCH BREAK		
1:00 pm - 2:00 pm	1hr	Tree Injury & Recovery From The January 1998 Regional Ice Storm Dr. Kevin T. Smith, <i>USDA Forest Service</i>		
2:00 pm - 2:30 pm	30min	Elm Recovery Project Dr. Shelley Hunt, <i>University of Guelph</i>		
2:30 pm - 3:00 pm	30min	TRADESHOW AND REFRESHMENT BREAK		
3:00 pm - 3:30 pm	30min	Understanding Pollination for Trees and Arboriculture Dr. Peter Kevan & Anne-Marie Roussy, <i>University of Guelph</i>		
3:30 pm - 4:30 pm	1hr	The Transformative Power of Urban Trees Vincenzo Pietropaolo		
4:45 pm - 5:45 pm	1hr	AFFILIATION GROUP MEETINGS MAUF Municipal Arborists and Urban Foresters OCAA Ontario Commercial Arborists' Association Dinner UAA Utility Arborists Association CTF Canadian Tree Fund AGM		
8:00 pm - 12:00 am	4hrs	HOSPITALITY NIGHT		

Thursday, February 19th, 2015

3 ·							
7:30 am - 8:00 am	30min			REGI:	STRATION		
7:00 am - 8:00 am	1hr	DELE	GATES	S AND PAST	T-PRESIDENTS' BR	REAKFAST	
8:00 am - 8:30 am	30min	MORNING GREETINGS: John Ransom, ISA Ontario Chapter President Canadian TREE Fund Update and Recognition Ceremony: John Wilson, CTF Chair ISAO MEMBER UPDATE - INTRODUCING OUR NEW BENEFITS PACKAGE					
8:30 am - 9:30 am	1hr	Christine Finn, CNLA					
930 am - 10:00 am	30min	Empire Of The Beetle - Andrew Nikiforuk					
10:00 am - 10:30 am	30min	TRADESHOW AND REFRESHMENT BREAK TREE WORKER PLANT HEALTH LEADERSHIP STREAM					
10:00 am - 10:30 am	3011111	STREAM			LEADERSHIP STREAM		
		Worker Safety in Ontario - Understanding Your Role As A Worker Ronnie Lucas, <i>MOL</i>	Produ Or N Linda (Wash	Healthcare acts: Miracle Marketing Chalker-Scott, ington State Iniversity	Safety Legislation Ontario Arboricultu Supervisor/Owne Sean Hooper, IHSA	ıre:	
10:40 am - 11:10 am	30min	Safety Legislation in Ontario Arboriculture: Workers Sean Hooper, <i>IHSA</i>	Andrew Nikiforuk Andy Kerr, IHSA		ISAO Policy & Procedure Question and Answer Arthur Beauregard		
11:20 am - 11:50 am	30min	Electrical Awareness Andy Kerr, IHSA	Urb	F And The an Forest Anstett, <i>LEAF</i>	Worker Safety In Ontario – Understanding You Role As An Employ Or Supervisor Ronnie Lucas, <i>MO</i>	er	
12:00 pm - 1:00 pm	1hr	TRADESHOW AND LUNCH BREAK					
1:00 pm - 1:30 pm	30min	ISA ONTARIO AGM Climbers Corner - Understanding Your Gear - Mike McNairn, UFS & Ian George, IHSA					
1:30 pm - 2:30 pm		Reduce the Crown, Weather the Storm Ryan Redvers, Redvers Tree Care		Improving Street Tree Performance - York Region Experience Adam Barkovitz, The Regional Municipality of York		Severe Weather In Ontario Geoff Coulson, Environment Canada Meteorologist	
2:30 pm - 3:00	30min	SPONS	OR: TI	RADESHOW	AND REFRESHM	ENT BREAK	
3:00 pm - 4:30 pm		SRT - Single Rope Technique Gareth Tudor-Jones, Bartlett Safety & Training		Managing Forests In A Changing Climate Gary Neilson, Ministry of Natural Resources		Lessons Learned, The Town of Richmond Hill's Successful Approach To 2013 Ice Storm Jeff Stewart, Town of Richmond Hill	
5:30 pm - 7:00 pm	1hr, 30min	CANADIAN TREE FUND SILENT AUCTION & SOCIAL (CASH BAR)					
7:00 pm - 9:30 pm	2hr, 30min	CONFERENCE DINNER & BANQUET feat. entertainer Dennis Hull					

Friday, February 20th, 2015

7:00 am - 8:30 am	1hr, 30min	DELEGATE BREAKFAST	Women in Arboriculture Ontario Breakfast			
8:30 am - 9:00 am	30min	ONTARIO TREE CLIMBING COMPETITION 2014 AWARDS & UPDATE Julie Tucker (Committee Chair)				
9:00 am - 10:30 am	1hr, 30min	HEAR FROM THE EXPERTS ON RISK MANAGEMENT FROM TREE CLIMBING, TREE MANAGEMENT TO STORM RESPONSE Panel Discussion with Sean Hooper (IHSA), Andy Kerr (IHSA), Ronnie Lucas (MOL), Sharon Lilly, ISA, Jeff Stewart, Town of Richmond Hill, Gareth Tudor-Jones, Bartlett, Dr. Linda Chalker-Scott, Washington State University. Moderated by Ian Bruce				
10:30 am - 11:00 am	30min	REFRESHMENT BREAK				
11:00 am - 11:45 am	45min	Key Performance Areas Gareth Tudor-Jones, <i>Bartlett</i>				
11:45 am - 12:30 pm	45min	Life After Production Tree Work & Tree Risk Management Sharon Lilly, International Society of Arboriculture				
12:30 pm - 1:30 pm	1hr		NCE CLOSE ario Chapter President I Lunch			